Fear and Greed Index Nedir?

Fear and Greed Index Nedir

Fear & Greed Index olarak bilinen Türkçeye Korku ve Açgözlülük Endeksi olarak çevrilen ama kripto piyasasında hala Fear & Greed Index adıyla kullanılan bu endeks nedir? Endeks nasıl kullanılır? Endeksi oluşturan puanlar ne demektir? Bu tür sorular sizin de aklınızı kurcalıyorsa bu yazı tam size göre.

Fear & Greed

Fear (Korku) ve Greed (Açgözlülük) kelimelerinin seçilmesi tesadüf değildir. Endeks yatırımcı duygularına göre 0 ile 100 puan aralığında hazırlanmıştır. Endekse bakıldığı anda yatırımcı duygu durumunu size puanlama yaparak anlatır. Bu endeks sadece kripto para piyasalarında da kullanılmaz. Örneğin CNN Money finansal piyasalarda o anda hakim olan duygu durumunu bu endeks ile ölçerek okuyucularına duyurur.

Fear and Greed Index; yatırımcıların açgözlü mü yoksa korkmuş mu hissettiğini belirlemek için bir dizi farklı trendi ve piyasa göstergesini analiz ederek sonuçları 0 puan aşırı korku, 100 puan ise aşırı açgözlülük şeklinde raporlayan bir göstergedir. Yatırımcının kripto piyasasına yatırım yapmaya veya piyasadaysa çıkış yapmaya karar verirken kullandığı stratejilerin bir parçası da bu gösterge olabilir.

Puanlama Sistemi

Fear and Greed Index

Endeks puanlama sistemi olarak rakamlar ve renklerden oluşan tıpkı otomobilin hız kadranı gibi bir görsel kullanır. Bu kadran üzerinde kırmızıya gidildikçe korku yeşile gidildikçe açgözlülük artar.

  • 0-24: Aşırı korku (kırmızı/turuncu)
  • 25-49: Korku (kehribar/sarı)
  • 50-74: Açgözlülük (açık yeşil)
  • 75-100: Aşırı açgözlülük (yeşil)

Endeksin Veri Kaynakları

Endeks puanlama sistemini oluştururken çeşitli veri kaynaklarından beslenir. Bu kaynaklardan toplanan veriler o anda piyasada hakim olan duygu durum hakkında bilgi verir. Peki nedir bu veri kaynakları:

  1. Oynaklık (Volatilite) [%25] : Oynaklık, Bitcoin’in güncel değerini son 30 ve 90 günlük ortalamalarla ölçer. Bildiğiniz gibi kripto paralar oldukça volatil ürünlerdir. Endeks burada oynaklığı piyasadaki belirsizliğin bir göstergesi olarak kullanır.
  2. Piyasa Momentumu/Hacim (Market Momentum) [%25] : Bitcoin’in güncel işlem hacmi ve piyasa momentumu son 30 ve 90 günlük ortalama değerlerle hesaplanır ve daha sonra bir araya getirilir. Sürekli yüksek hacimli alımlar olması yani uzun yeşil mumlar olumlu ya da açgözlü bir piyasa duyarlılığını ifade eder.
  3. Sosyal Medya [%15] : Bu etmen, Bitcoin’le ilgili Twitter hashtag’lerinin sayısına ve özellikle de bunların etkileşim oranına bakar. Sürekli ve alışılmadık seviyede yüksek etkileşim olması yani insanların Bitcoin ile ilgili paylaşım yapması ve yapılan paylaşımların beğenilmesi genellikle açgözlülükle ilgilidir.
  4. Bitcoin Hakimiyeti (Bitcoin Dominance) [%10] : Piyasa hakimiyeti veya diğer adıyla baskınlığın artması coine yeni yatırımların olduğunu ve fonların altcoinlerden Bitcoin’e transfer edilmiş olabileceğini gösterir.
  5. Google Trendler (Google Trends) [%10] : Google Trends ölçüm aracından gelen verileri değerlendirir. Örneğin insanlar Google arama motorunda ne tür kelimeleri ne sıklıkla aramışlar bunu analize dahil eder.
  6. Anketler [%15] : Belirli aralıklarla yapılan ve piyasanın nabzını ölçmeye çalışan klasik ölçüm metodudur. Bu girdi uzun süredir kullanım dışıdır.

Endeksin veri kaynakları alt alta koyulup toplandığında endeksin maksimum değeri olan 100 puana ulaşılır.

Endeksin Yorumu

Endeks aşırı korku (extreme fear) bölgesine girdiğinde; yatırımcılar bunu satın alma sinyali olarak algılar. Yani 0’a ne kadar yakın olunursa satın alma sinyali o kadar güçlüdür. Endeks aşırı açgözlülük (extreme greed) bölgesine girdiğinde; yatırımcılar bunu satma sinyali olarak algılar. Yani 100’e ne kadar yakın olursa satma sinyali de o kadar güçlüdür.

Tabi ki sadece Fear & Greed Index gibi tek bir veri setine bakarak kripto para gibi riskli bir alana yatırım yapmak pek mantıklı değildir. Bu sizin için göstergelerden sadece birisidir ve kripto para piyasasında sıklıkla kullanılır.

Son Güncelleme: 17 Ekim 2021 tarihinde Merve Alis tarafından yapılmıştır.

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir