Kripto para piyasalarında olanlar bilir bu sektörde 3 harfli kelimeler boldur. IDO, ICO, DEX, ETF, KYC ve daha nicesi. İşte GEM’de bu 3 harfli kelimelerden ve belki de en önemlilerinden biri. Ancak Gem Coin, Shit Coin ve Scam Coin arasında ince bir çizgi var. Şimdi gelin GEM Nedir anlamaya çalışalım.
Gem Nedir?
Gemler, muazzam şekilde değerlenme potansiyele sahip veya büyük ölçüde düşük değerli kalmış olan, henüz kitlelerce keşfedilmemiş nispeten düşük değerli kripto paralar için kullanılan bir terimdir. İlk çıktıklarında piyasa hacimleri çok düşük olduğu için kimsenin dikkatini çekmezler. Binance gibi merkezi bir borsada listelenmek ise bir GEM’in zirvesi olarak kabul edilir. Örneğin; Bitcoin’de ilk yaratıldığında çok düşük değere sahipti ve fırsatı görüp satın alanlar çok yüksek karlar elde ettirler. Tam tersi de mümkündür 100x kazanmak içilen yatırım yapılan bir GEM bir anda değerini de sıfırlayabilir ve tüm paranızı kaybedebilirsiniz.
Gemlerin Özellikleri
- 50x, 100x gibi değerlenme potansiyeli taşırlar
- Borsalardan önce DEX platformlarında ön satışı yapılır
- %99’u çöptür ve hiçbir zaman değerlenmez
- Genellikle boğa piyasalarında ortaya çıkarlar
Gem Projelerde Nelere Dikkat Edilir
- Proje insanlara diğerlerinden farklı ne sunuyor
- Projenin ve geliştirici ekibin başında kim var
- Whitepaper ve pazarlama planı
- Toplam arz ve bu arzın dağılımı
Shit Coin ve Scam Coin ile GEM Coin Farkı
Genellikle karıştırılan ve birbirinden çok ince çizgilerle ayrılan bu 3 kavramın ne olduğuna ve GEM’in Shit Coin ve Scam Coin’den farkının ne olduğuna bakalım.
Shit Coin: Hiçbir amaca hizmet etmeyen, değer taşımayan kripto paraları tanımlamak için kullanılır.
Scam Coin: İnsanları dolandırmak için çıkarılmış, sadece yaratıcısına para kazandırma amacı taşıyan kripto paralardır.
Doğru GEM projesi bir amaca hizmet eder ve büyümek, yatırımcısına kazandırmak amacı taşır ancak Shit Coinler amaçsızca oluşturulmuş hiçbir amaca hizmet etmeyen projelerdir. Scam projelerde ise, bir coin üretmek amacı dahi yoktur. Sadece kısa sürede vur kaç ile insanların dolandırılması amaçlanır. Bazen bu işlemlere fenomenler de alet edilir ve bilerek veya bilmeyerek scammer denilen bu insanların oyuncağı olarak yatırımcıların aldatılmasına yol açarlar.