İki ay önce medya devi Fox Corp., deepfake vakalarının üstesinden gelmek için Ethereum tabanlı katman-2 blok zincirinin arkasındaki ekip olan Polygon Labs ile ortaklık kurdu. Fox Corp. ve Polygon, kullanıcıların içeriğin orijinalliğini doğrulamasını sağlarken aynı zamanda IP’lerini korumayı amaçlayan bir protokol olan “Verify” uygulamasını başlattı.
Fox Corp.’un Baş Teknoloji Sorumlusu (CTO) Melody Hildebrandt, yapay zeka teknolojisi ana akım haline geldikçe daha fazla haber kuruluşunun ve medya şirketinin bu teknolojiyi kendi sistemlerine entegre edeceğinden emin olduğunu söyledi. Bu sayede hem içerik üreticileri hem de medya şirketleri kazan kazan yaklaşımı ile deepfake’in üstesinden gelebilirler.
Polygon Labs Üst Düzey Yöneticisi (COO) Mike Blank bu işbirliği ile ilgili yaptığı açıklamada; “tükettikleri içeriğin güvenilir olup olmadığından emin olmayan son kullanıcılar için önemli ve gerekli bir çalışma. Özellikle günümüzde içeriklerin internette yayılma hızı düşünüldüğünde bu ortaklık geliştirildikçe tüm paydaşların faydasına olacaktır.” dedi.
Blockchain Ne Katabilir?
Blockchain teknolojisinin en önemli faydalarından biri, verinin bütünlüğünü sağlaması ve bozulmadan güvenli bir şekilde saklanabilmesine imkan vermesidir. Blockchain ayrıca verinin yani görsellerin, metinlerin, videoların veya diğer medya varlıklarının orijinalliğini doğrulayabilir.
Bunun bir benzer uygulaması yıllardır NFT’ler üzerinde uygulanmakta ve dijital sanat eserinin sahiplik sorunu bu şekilde çözülmektedir. Siz her ne kadar sağ tuş farklı kaydet yaparak bilgisayarınıza ilgili görseli yükleseniz de asla orijinaline dolayısıyla gerçek esere sahip olamayacaksınız. Bu çözümü bize sunan altyapı ise yine blockchain teknolojisi oluyor.
Yani bir içeriği zincire eklediğinizde bunun yaratıcısının kim olduğu, kim tarafından değiştirildiği ve üzerine kim tarafından yeni eklemeler yapıldığı artık takip edilebilir. Kaynağından çıktıktan sonra size ulaşana kadar üzerinden değişiklik olup olmadığı oldu ise hangi aşamada olduğu artık görülebilecektir.
Yapay zeka tarafından üretilmiş içeriklerde konunun başka bir boyutu, ChatGPT, Gemini vb. uygulamalar geliştikçe içeriğin orijinalliği ve doğruluğu sorunu da katlanarak artmaya devam edecek. Gelecek yılların en çok tartışılan konularından biri de hiç kuşkusuz bir tür görsel dezenformasyon olarak tanımlanan deepfake uygulamalarına karşı neler yapılabileceği olacak.