Binance Araştırma ekibi tarafından düzenli olarak yayımlanan piyasa raporundan en ilgi çekici noktaları sizler için özetlemeye devam ediyoruz. Binance yayımladığı Nisan 2024 raporunda Mart ayı içinde kripto para piyasasında yaşanan önemli gelişmeleri ve önümüzde bizi bekleyen gelişmelerin neler olduğuna dair önemli bilgiler veriyor.
Mart Ayında Neler Oldu
Kripto piyasasında Mart ayında %16’lık bir yükseliş yaşandı ancak bu oran kripto piyasası için düşük kabul edilebilir. Mart ayı içinde Bitcoin tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşarak yani ATH yaparak iki kez 73.000$ seviyelerine ulaştı ve keskin bir geri çekilme ile 60.000$ seviyelerine kadar indi. Mart ayının 18’inden sonra, özellikle spot Bitcoin ETF’lerine sermaye girişi yavaşlamaya başladı. Ancak, ETF’lerin başlangıcından bu yana 12 milyar dolarının üzerinde net giriş göz önüne alındığında, kar satışlarından kaynaklı çıkışlar piyasanın geri çekileceği anlamına gelmiyor. Tam olarak karar verebilmek için daha uzun vadeli analizlerin sonuçlarının beklenilmesinde yarar var.
Spot Bitcoin ETF’lerine Ocak ayında ortalama günlük net nakit akışı 98 milyon dolar, Şubat’ta 287 milyon dolar ve Mart’ta 231 milyon dolar olarak gerçekleşti. ETF’lere toplam net nakit girişi 12 Milyar doların üzerine çıkmış oldu. Bu aynı zamanda Bitcoin’in tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşması (ATH) ve Mart ayı başında 73 bin dolara kadar işlem görmesi ile de aynı zamana denk geldi. Nisan ayında gerçekleşmesi beklenen Bitcoin yarılanmasıyla birlikte ETF fonlarına para akışlarının ve buna bağlı fiyatlamanın buradan nasıl bir yön izleyeceğini görmek ilginç olacak.
Ethereum’un Dencun yükseltmesi 13 Mart’ta yayına girdi. EIP-4844’ün (diğer adıyla proto-danksharding) kullanıma sunulması, katman 2’lerdeki (Layer2) işlem ücretlerinde sert bir düşüşe neden oldu. Ortalama Layer2 gaz ücretleri Dencun yükseltmesinden sonra %96,8’e kadar düştü.
Solana’nın Merkezi Olmayan Borsalarındaki (“DEX’ler”) işlem hacimleri aynı yılın bir önceki ayına göre %224’ten fazla arttı, hatta zaman zaman Ethereum’u geride bırakarak Mart ayında birkaç gün de olsa en yüksek işlem hacmine sahip ağ haline geldi. Bunun en önemli sebebinin ise; MEME Coin gibi solana ağını kullanan coinlere olan ilginin artması olduğu söylenebilir.
Kripto Paralar Nasıl Performans Sergiledi
Piyasa değeri büyüklüğüne göre ilk 10 içindeki kripto para biriminin çoğu Mart ayında pozitif fiyat hareketleri yaşadı ve önceki aylara göre yükseliş ivmesini sürdürdü. SHIB, TON ve DOGE sırasıyla %137, %112 ve %70’lik aylık kazançlarla listenin başında yer aldı. İlk 3 içerisinde 2 adet MEME coin olması ise dikkat çekici. İlk 3 içerisinde yer alan TON ise Telegram tarafından desteklenmeyi sürdürüyor. Telegram uygulamasının kullanıcı sayısı arttıkça TON’a olan ilgi de artıyor.
BNB ve SOL %54 ve %50 fiyat artışıyla yatırımcılar gözünde kayda değer artışlar yakalayarak ayı tamamladı. BNB’nin son aylardaki güçlü performansı Binance borsasının ay içerisinde peş peşe gerçekleştirdiği Launchpool etkinliklerinden kaynaklandı. SOL, Mart ayında etkileyici bir performans sergileyerek piyasa değerinde tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Ayrıca Solana’nın merkezi olmayan borsa (“DEX”) hacmi de 74,5 milyar dolar ile yeni bir rekora ulaştı. AVAX yatırımcısı da güzel bir ay geçirdi ve aylık bazda %29’luk bir kazanç elde etti.
ETH, XRP ve ADA ise bu dönemde yatırımcının beklediği performansı veremedi. Özellikle Ethereum’dan Dencun güncellemesi ile sert yükseliş bekleyen yatırımcı yanıldı. XRP tarafında ise dava süreci uzun süredir bekleyen yatırımcıyı yormaya devam ediyor.
Spot ETF’lerde Son Durum
Spot bitcoin ETF’lerinin bu yılında başında onaylanmasından sonra ETF’lere para girişleri artmaya devam ediyor. Ortalama günlük net giriş Ocak’ta 98 milyon dolar, Şubat’ta 287 milyon dolar ve Mart’ta 231 milyon dolar oldu. Mart ayı içinde şimdiye kadar kaydedilen en yüksek giriş yaşandı. 12 Mart’ta 1 milyar doların üzerinde ve 13 Mart’ta 680 milyon doların üzerinde giriş gerçekleşti. Yüksek montanlı bu iki giriş, toplam net ETF girişlerinin 12 milyar doların üzerine çıkmasına yardımcı oldu.
Grayscale’in GBTC fonu toplamda satış yönlü pozisyon izlerken, BlackRock’un IBIT fonu 13 milyar dolar, Fidelity’nin FBTC fonu 7 milyar dolar, Ark Invest’in ARKB fonu 2,3 milyar dolar ve Bitwise’ın BITB fonu 1,6 milyar dolar alış yönlü pozisyonda bulundular ve bu da grafiklere nakit girişi olarak yansıdı.
Nisan Ayında Kripto Ekosistemini Ne Bekliyor
Binance Araştırma raporundan Mart ayında öne çıkanları derledikten sonra bir de önümüzde bizi bekleyen organizasyonlara bir göz atalım. 8 Nisan’da önce Bitcoin Layer2 Konferansı düzenlenecek. 9 Nisan’da ise bizi Paris Blockchain Haftası etkinlikleri bekliyor olacak. 18, 22 ve 29 Nisan’da ise gözler Dubai’de olacak çünkü peş peşe önemli organizasyonlar var.