Site icon Bitcoin Okulu

Binance Güvenilir Mi? Binance İncelemesi

Binance Güvenilir Mi?

Binance Güvenilir Mi? Binance Yasal Mı?

Kripto para piyasasında çok sayıda kripto para borsası var ve milyonlarca insan bu piyasalarda alım-satım işlemlerini 7 gün 24 saat boyunca kesintisiz gerçekleştiriyor. Peki bu onlarca borsadan hangileri güvenilir? Binance bu güvenli borsalardan biri mi? Binance borsasına güvenerek birikimlerinizi emanet etmeli misiniz? İşte bu soruların cevabı yazımızda.

Binance İnceleme Özeti

Eğer uzun uzun okumaktan sıkılanlardansanız sizin için Binance Güvenli Mi? sorusuna cevap bulabileceğiniz özet inceleme bölümünü hazırladık. Bu bölümde aklınızdaki sorulara hızlıca cevap bulacaksınız.

Binance güvenli bir borsadır. Şöyle ki; işlem hacmi, müşteri sayısı ve ürün çeşitliliği açısından sektör lideri olan borsa sadece ABD’de 20’den fazla lisansa sahiptir. İki Faktörlü Kimlik Doğrulama (2FA) kullanımıyla kullanıcı hesaplarının güvenliğini sağlamakta olup, dileyen kullanıcının “Anti-Phishing Kodu” gibi ekstra güvenlik önlemlerini aktif etmesine de olanak tanımaktadır.

Binance güvenlik adımları; üyeliğinizi oluşturduğunuzda sistem sizi onaysız bir kullanıcı olarak görecektir. Daha sonra kimlik bilgilerinin tamamlanması, kimlik belgesi ve pasaport gibi belgelerin sisteme yüklenmesi ile Binance içinde onaylı kullanıcı olabilecek ve kısıtlamalara takılmadan işlemlerinizi yapabileceksiniz. Bu da güvenlik adımlarının bir parçası. 2024 yılında Binance bu işlemlerde de yeniliğe giderek cep telefonu kamerası ile kimlik fotoğrafını eşleştirerek güvenlik adımlarını tamamlamaktadır. Bu işlem hem üyelik onay işlemlerini kolaylaştırmakta hem de üyelik işlemlerini hızlandırmaktadır.

Binance Genel Bakış

Derinlemesine Binance borsasını incelemeye başlamadan önce bu kısımda Binance hakkında sizlere Binance hakkında önemli gördüğümüz noktalardan bahsedeceğiz.

Binance; 2017 yılında programcı Changpeng Zhao (internette CZ olarak tanınır) tarafından Beijie Technology bünyesinde kurulan Malta merkezli bir kripto para borsasıdır. Binance borsası; 1 dolara eşitlediği First Digital USD (FDUSD) ve Ethereum altyapısı üzerine kurulmuş Binance Coin (BNB) kripto para birimlerinin sahibi olup bu kripto varlıklarının kullanımını borsa içinde teşvik etmektedir. 0.1$ ile borsaya açılan BNB 2024 yılında 500-600$ aralığında işlem görmektedir. BNB’nin bu yükselişi Binance borsasının da ne kadar büyüdüğünü göstermesi açısından önemli bir parametredir.

Binance Tarafından Sunulan Hizmetler

Binance tarafından sunulan çok sayıda hizmet var. Bunların bir kısmı Türkçe bölümde yer almıyor. Bu hizmetlerden faydalanmak için İngilizce ve Türkçe hizmet veren Binance Global’e yani uluslararası siteye üye olmalısınız.

Binance Borsa Ekranı

Sizlerin de bu yazıyı okumanızın ana sebebi olan ve Binance’ın en büyük ve temel hizmetlerinden biri tabi ki Binance Borsa. Bitcoin dahil yüzlerce kripto para çifti arasında alım, satım ve değişim işlemlerinizi kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Üstelik bu borsanın cep telefonları için hazırlanmış gelişmiş ve basit olmak üzere iki farklı sürümü de mevcut. Dilerseniz masaüstü programı şeklinde dilerseniz de web sitesi üzerinden bu borsaya giriş yapabilirsiniz.

Kripto para borsaları ile ister yeni tanışıyor isterseniz de kripto borsalarında uzman bir kullanıcı olun. Binance özelleştirme seçenekleri ile kullanımınıza en uygun platformu oluşturabiliyorsunuz. Üstelik bunların hepsini Türkçe olarak yapabilmek de büyük bir keyif.

Bu uygulamaları mobile ortamlar için; isterseniz IOS ve Android tabanlı sistemlerinizde masaüstü ortamlar içinse; Windows, MacOS ve hatta Linux üzerinde bile kullanabilirsiniz. Uygulamaların kullanımında karşılaşabileceğiniz zorluklar da önceden düşünülmüş ve tuşların köşelerine “nasıl yapılır?” bilgilendirme kutucukları gizlenmiş.

Spot – Vadeli – Marjin İşlemleri

Binance borsası size klasik borsaların sunduğu kripto para alım-satımı dışında vadeli (futures) işlemleri ile sermayenizin 125 katına (125x) varan oranlarda işlem yapma imkanı verir. Bu sayede kaldıraç kullanımı, açığa satış gibi işlemlerle piyasa düşerken dahi kazanma şansı elde edersiniz. Bu seçeneklerden bazıları Binance Türkiye sayfasında kapalı olup sadece Binance Global üzerinde hizmet vermektedir. Aşağıdaki linki kullanarak Binance Global üyeliği açabilirsiniz.

Launchpad ve Binance Earn

Binance size boşta bekleyen fonlarınız varsa bunları değerlendirme fırsatı da sunuyor. Henüz borsalara açılmamış bir kripto paranın üretimine katılabilir ya da yeni bir kripto para projesine finansman sağlayabilirsiniz. Tabi bunları yaparken çeşitli oranlarda ve piyasanın çok üstünde gelir elde etme imkanınız da var. Bu işlemlerin en güzel yönü ise kazançlarınız da hesabınıza kripto para olarak yatıyor.

Vip Müşteri Ayrıcalığı

Hesabınızdaki bakiye arttıkça ya da yüksek miktarlarda işlem hacmi yaratıyorsanız. Size özel çeşitli komisyon indirimleri, size özel müşteri hizmetleri temsilcisi ve size özel birçok araç sunan gelişmiş bir ekran gibi ayrıcalıklardan yararlanabilirsiniz. Siz de bu kategoriye giriyorsanız üyelik sonrası Binance ile iletişime geçebilirsiniz.

Para Yatırma ve Para Çekme

Binance hesapları arasında para transferi oldukça kolaydır. İster Türkçe Binance sayfasını isterseniz de Binance Global sayfasını kullanın kripto para transferinizi güvenli bir şekilde şifrelenmiş olarak saniyeler içinde gerçekleştirebilirsiniz. Trbinance ve Binance Global hesapları bakiyeleri ortak olarak görüp kullanmanıza imkan sağlamaktadır.

Türkiye’den üye olan kullanıcıların en çok tercih ettiği para yatırma ve çekme yöntemi BtcTürk, Paribu gibi yerel borsalara bakiye aktarıp bunu masrafsız olarak Binance hesabına aktarmak ya da Binance hesabına direk banka EFT’si ya da havalesi yapmak. Para yatırma ve çekme talimatları anlık olarak yerine getirmekte olup, üyelik doğrulama işlemlerini tamamlayanlar için limitler yükseltilmektedir.

Binance Komisyon Oranları

Binance kripto para borsaları içinde işlem ücreti yani işlem komisyonu en düşük olan borsalardan biridir. Sebebine gelince işlem hacmi çok yüksek olduğu için düşük oranlarda dahi ciddi karlılıklar yakalamaktadır. Aşağıdaki tabloda standart komisyon oranları yani her bir işlem için Binance’a ödeyeceğiniz ücretler görülmektedir. Yeni üye olan bir kullanıcı VIP 0 seviyesi ile başlar ve hiçbir komisyon indirimi almazsa her bir işlem için % 0,1’dir. Aşağıda yer alan üyelik bağlantısını kullanarak üye olduğunuzda sitemize özel tanımlanmış komisyon indirimi ile üye olacak ve ömür boyu bu oranda indirim alacaksınız.

Yasal ve Hukuki Konular

Binance kurulduğu ülkelerde mevcut yasal mevzuata tabi olarak faaliyet göstermekte olup ülke otoriteleriyle de bu kapsamda anlaşma ve işbirliği yoluna gitmektedir.

Sermaye Piyasası Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 02.07.2024 tarihli ve 32590 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş olup Türkiye’de faaliyet gösteren veya gösterecek olan kripto varlık hizmet sağlayıcıları Sermaye Piyasası Kanunu kapsamında SPK düzenleme ve denetimi yetkisi altına alınmıştır.

2024 yılında yapılan bu düzenleme sonrasında, Binance’da Türkiye’de kripto varlık hizmet sağlayıcılığı hizmeti verebilmek ve Türk müşterilerle çalışmak için başvurularını tamamlamış ve geçici listeye girmiştir. Süreç devam ettiği için ayrıntılara SPK’nın internet sayfasından ulaşabilirsiniz.

Binance güvenilir mi diye soranlar buraya kadar sorularına cevap bulmuş olmalılar. Hala aklında güvenlik ile ilgili soru işaretleri olan varsa, onlar için de “Uluslararası Standartlar Teşkilatı (ISO)” tarafından verilen ve Binance’ın sahip olduğu “Evrensel Güvenlik Akreditasyonu Belgesini” aşağıya bırakıyoruz.

SAFU (Binance Kullanıcı Sigortası)

The Secure Asset Fund for Users” öbeğinden türetilen ve Türkçe diline “Kullanıcılar için Güvenli Varlık Fonu” şeklinde çevrilen SAFU; Binance tarafından 2018 yılında kullanıcı fonlarını beklenmedik durumlara karşı sigortalamak için kurulmuş acil ihtiyaç fonu olarak tanımlanabilir.

2022 yılında Binance tarafından yapılan resmi açıklamada bu fonun büyüklüğünün 1 milyar doları aştığı ve fondaki varlıkların USDT, USDC, BTC, BNB gibi volatilitesi düşük kripto varlıklara yatırıldığı resmi olarak duyurulmuştur. Ayrıca Binance borsasında gerçekleştirilen işlemlerden elde edilen toplam komisyonun %10’u da bu fona aktarılmaktadır.

SAFU fonu sayesinde, Binance platformundan kaynaklanan (güvenlik açığı, yazılımsal sorunlar, hacker saldırıları, spam atakları vb.) sorunlar dolayısıyla kullanıcıların uğradığı yazarlar telafi edilebilmekte ve SAFU fonu bir nevi sigorta işlevi görmektedir.

Binance’ın Güvenilir Alternatifleri

En az Binance kadar bilinen ve dünya çapında çok sayıda kullanıcıya hizmet veren başka kripto para borsaları da mevcut. Bunlardan bazılarını sıralayacak olursak:

Binance Kurucusu CZ’den Kullanıcı Güvenliği Üzerine

Binance kurucusu ve eski CEO’su CZ kısa bir süre önce şöyle bir twit attı: “Kullanıcılar tarafından güvenilmek, büyümenin en iyi ve tek yoludur.” devamında ise bir blog yazısında Binance borsasının kullanıcı ve yatırımcının korunmasına yönelik yaptıklarından bahsediliyordu. İşte o yazıdan önemli bölümler:

Binance, Şanghay’daki bir ICO’da yaklaşık 15 milyon $ fon topladıktan sonra 14 Temmuz 2017’de piyasaya çıktı. Sadece 1,5 ay sonra, 4 Eylül 2017’de Çin hükümeti, Çin’de artık kripto borsalarına veya ICO’lara izin verilmediğini duyurdu ve ICO’ları olan diğer projeler, başlangıçta toplanan fonları kullanıcılara iade etmeliydi. Neyse ki, BNB, ICO fiyatının %600’ünü aştı. Kimse 1 dolar alıp 6 doları bırakmak istemedi.

Ekibimiz, kullanıcıların yatırdığı fonların tamamını karşılamak için yeterli rezerve sahip değildi. Ekibimiz bazı hesaplamalar yaptı. Fark yaklaşık 6 milyon ABD dolarıydı. Hızlı bir ekip görüşmesi yaptık. Ben ise o esnada hareket eden bir trendeydim. 10 dakika içinde, Binance’in kendi nakit rezervlerini kullanmasına karar verdik. 

Bugüne kadar bu, Binance için yüzde olarak en büyük tek kalem harcamayı temsil ediyor. Bu oran tüm nakit rezervlerimizin %40’ından fazlasıydı. Sekiz haftalık bir startup’tık. Kârlı değildik, parayı hızla harcıyor, işe alımlar yapıyor ve büyüyorduk. Bu başlangıçta bizim için pahalıydı, ancak kullanıcıları koruma anlayışımıza bağlı kaldık. Başka hiçbir borsa bunu daha önce (veya sonra, bildiğim kadarıyla) yapmamıştı. Bunu duyurduğumuz anda, kripto topluluğundan büyük çoğunlukla olumlu geri bildirimler aldık. Kullanıcılar bize akın etti. Kullanıcıları koruduk ve daha fazla kullanıcı kazandık.

CZ bu güzel yazıdan sonra bir dizi talihsizlikler yaşadı. 2023 yılı ise bunun zirve noktasıydı. İşte size 2023 ve 2024 yılında yaşananların kısa bir özeti:

Binance eski CEO’su CZ geçtiğimiz yıl önemli bir suçlama ile karşı karşıya kalmış ve ardından gerek kendisi gerekse Binance borsası suçlu bulunmuştu. CZ’nin yerine Richard Tang CEO görevini almış ve kurumlarla uyum içerisinde çalışacakları yönünde mesajlar vermişti. Tüm bu gelişmelerden sonra 2024 yılında dava süreci sonuçlanmış Zhao’nun 4 ay hapis cezası alması ve Binance borsasının da büyük bir ödeme yapmasına karar verilmişti. Şimdi ise sevenleri CZ’nin 29 Eylül 2024’de tahliye olmasını bekliyor.

Binance Güvenilir Mi? – Sonuç

Binance güvenilir mi sorusuna cevap aldığınızı düşünüyoruz. Yine de kafanızda soru işaretleri varsa okumaya devam edin. Her şeyi bir arada düşündüğümüzde ve objektif olarak baktığımızda, artıları eksilerden çok daha ağır basıyor. Kullanıcıyı korumak için geliştirdiği savunma yazılımları ve güvenlik önlemleri, sağlam altyapısı ve tehlike durumlarında sistemin kendini korumaya alması öne çıkan özellikleri. Piyasanın en güvenilir kripto para borsası olması tesadüf değil. Gelişmiş ve sürekli yenilenen bir borsa ekranı, düşük komisyon ücretleri, kripto para çeşitliliği ve çeşitli kazanç imkanları ile açık ara sektör lideri.

Binance kalitesi ve güveninin arkasında yer alan Beiji Technology firması sloganlarının sürekli gelişim ve büyüme olduğunu vurguluyor. Bu da Binance müşterilerinin sürekli büyümesi anlamına geliyor.

Sizin de Binance ile daha önce bir deneyiminiz olduysa aşağıda yer alan yorum kutusuna bunları yazarak diğer kullanıcılarla deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular (SSS)

Binance %100 güvenli mi?

Binance veri güvenliğini yazılımsal ve donanımsal olarak sağlasa da kullanıcı kaynaklı riskler her zaman vardır. Basit şifre seçimi, casus yazılımlar veya virüs kaynaklı sorunlarlardan kaynaklı güvenlik açıkları kullanıcının sorumluluğundadır. Binance kullanıcılara;
-Güçlü bir şifre kullanımı,
-2FA’nın mutlaka etkinleştirilmesi,
-Hesap bildirimlerinin aktif edilmesi,
-Ortak ağların (Wifi) kullanılmaması,
-Cihaz yazılımlarının güncel olması,

-Şüpheli e-posta ve bağlantılara tıklanmaması,
konularında sık sık uyarılar göndermektedir.

Binance %100 yasal mı?

Kripto para alım satımı yasalar ile engellenmemiştir yani legaldir. Örneğin Türkiye’de sanal kumar %100 yasaktır ve bu açıkça kanunlarda düzenlenmiştir. Oysa kripto para borsaları milli takım sponsorluklarından TV reklamlarına kadar Türkiye’de her alana girmiştir. Ayrıca 2022 yılında Mecliste yeni bir kripto para kanunu çalışması başlatılmış 2024 yılında bu çalışmada son aşamaya gelinmiş ancak henüz yasalaşmamıştır.

Kripto varlıklarımı nasıl güvene alırım?

Eğer kripto paralarınızın tamamını veya bir kısmını Binance gibi bir borsada tutmak istemiyorsanız, onları kripto para cüzdanınıza da rahatlıkla yükleyebilirsiniz. İnternet bağlantısı sağlanan mobil tabanlı, tarayıcı tabanlı, işletim sistemi tabanlı ve internet erişimine kapalı donanım tabanlı çeşitleri mevcut olup bunlar soğuk cüzdan olarak adlandırılmaktadır.

Binance hacklenirse ne olur?

Olası bir hack girişimine karşı Binance üst düzey güvenlik önlemleri sağlamaktadır. Ancak kullanıcının maddi kayıp yaşaması durumunda Binance sigorta fonu (SAFU) devreye girer ve zarar Binance tarafından tazmin edilir.

Exit mobile version